mussels-523622_960_720

Przegrzebki – prawdziwe owoce morza

Muszle świętego Jakuba,  bo o nich mowa w tym tekście, żyją w ciepłych zbiornikach wody morskiej, to jest w morzach i oceanach. Delikatne w smaku mięso przegrzebek przyciąga wielu koneserów kuchni śródziemnomorskiej. Każdy z nich chce przecież spróbować jak smakują te wyborne owoce morza. Jednak oprócz walorów smakowych, wielu z nas musi również skupić się na koszcie tych rarytasów. Wpisując w wyszukiwarkę hasło: przegrzebki cena, mamy mnóstwo informacji dotyczących średniego kosztu, który poniesiemy zamawiając przegrzebki w restauracji. Czy to się nam opłaci?

Czym są przegrzebki?

Zanim ocenimy, czy cena przegrzebki jest duża, czy raczej jest w sam raz, poznajmy historię przegrzebek. Dowiedzmy się również, czym one tak właściwie są. Przegrzebek to po prostu gatunek małża, który nadaje się do spożycia. Co więcej, jego mięso jest bardzo cenione ze względu na dużą zawartość żelaza. Ponadto nazywany jest często muszlą świętego Jakuba, ponieważ znak świętego Jakuba to charakterystyczna muszla. Pątnicy, którzy wędrowali po wybrzeżach Atlantyku na pamiątkę zabierali właśnie muszlę przegrzebków, które odtąd stały się również znakiem świętego Jakuba.

Gdzie zazwyczaj żyją przegrzebki?

Przegrzebki najczęściej zamieszkują piaszczyste dna morskie. Zazwyczaj występują w ciepłych morzach i oceanach o śródziemnomorskim klimacie. Co ciekawe, znajdziemy go również przy wybrzeżach Norwegii na północno-wschodnim Atlantyku. Możemy go również znaleźć przy europejskim wybrzeżu oraz w Afryce Północnej.

Jak wygląda przegrzebek?

Ma zazwyczaj około od dziesięciu do piętnastu centymetrów wzrostu i jest chroniony przez specjalny pancerz z muszli. Tak ukryty w zamkniętej muszli może przetrwać naprawdę długo. Dolna połowa muszli jest płaska. Jej kolor waha się w zależności od osobnika między jasnokremowym a brązowym. Natomiast górna powierzchnia muszli jest czerwonawobrązowa. Jej kształt jest płaski. Przegrzebek filtruje wodę. Należy do gromady nitkoskrzelnych.

Dania z przegrzebka

Coraz więcej restauracji w swoim menu proponuje dania z przegrzebka. Nic dziwnego, przecież jego białe mięso jest nie tylko delikatne, ale również bardzo zdrowe. Z tego powodu nie powinna nas zaskoczyć wysoka cena przegrzebka, która waha się między kilkudziesięcioma, a kilkuset złotych za kilogram. My sami również możemy przygotować pyszne danie z udziałem tego owocu morza. Wystarczy nam 16 sztuk przegrzebków, dwa ząbki czosnku, pęczek pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Smażymy małże po minucie z każdej strony, Dodać sól i pieprz, a następnie czosnek. Przegrzebki włożyć do przygotowanych wcześniej muszli i każdą z nich spryskać sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>